Het Schip

De “Trouwe Hulp” is een tjalkje dat in 1900 gebouwd is op de werf Barkmeijer te Briltil (Groningen). De Trouwe Hulp meet 17,95 m lengte, 3,80 m breedte en kan ongeveer 42 ton laden.

Omstreeks 1900 werden scheepjes als de Trouwe Hulp ingezet bij het vervoeren van veevoer, mest, turf, aardappelen, schelpen, zand en dergelijke. Ook de Trouwe Hulp werd hiervoor gebruikt. Dit is nog goed te zien aan de ringen die in het ruim zitten om de koeien aan vast te maken. Deze schepen voeren vooral op de binnenwateren van Groningen, Overijsel en Friesland.

schip_historie

De schipper heeft de Tjalk sinds 2007 in zijn bezit. Hij heeft het scheepje totaal gerestaureerd met behoud van alle originele eigenschappen. Wel is er een motor in geplaatst.

Op dit moment heeft de Trouwe Hulp een heel nieuwe functie gekregen; het varen met passagiers. Allerlei mensen kunnen een mooie, avontuurlijke dag hebben op dit traditionele vrachtscheepje. Op deze manier is het mogelijk om de Trouwe Hulp als cultureel erfgoed van Nederland te behouden én te gebruiken waarvoor zij gemaakt is…namelijk zeilen.

> Boek 150 jaar Barkmeijer
> Meetbrief 5 februari 1902